Keittiön valaisimet pohdinnassa

Aiemmassa keittiösuunnitelmia käsittelevässä postauksessa vihjaisin jo työtason päälle tulevista valaisimista ja suunnitelmakuvassa vilahtikin yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto (keittiöpostaukseen tästä). Mutta mitään muuta asian tiimoilta ei ole lyöty lukkoon kuin että kaksi valaisinta on tason päälle tulossa.

Suurin osa teistä tietääkin, että rakastan valaisimia ja myönnän, että olen ihastunut useisiin design valaisimiin, joita voisin myös kotiuttaa ison joukon! :D Lähtökohtaisesti pidän riippuvalaisimista, mutta en tykkää käyttää niitä päällä – en ainakaan ainoana huoneen valaistuksena. Lopputulos on usein kalsea. Vältän viimeiseen asti kattovalaisimen napsauttamista päälle, sen sijaan voin laittaa hyvin kaikki lattia- ja pöytävalaisimet päälle yhtäaikaa, jolloin valoteho on yleensä riittävä perusvalaistukseen. Keittiössä tilanne on kuitenkin toinen, kun valoa tarvitaan reilusti enemmän kuin vaikkapa olohuoneessa. Keittiöön perusvalaistukseksi on tulossa spotteja, mutta työtason päälle halusin jotain muuta.

Alle olen kerännyt tämän hetken suosikkeja ja varteenotettavia vaihtoehtoja. Valaisimet tulevat tummaa seinää vasten ja siitä syystä olen valinnut pääosin valkoisia valaisimia pohdintaan. Valaisimet tulevat myös näkymään ainakin olohuoneeseen ja ruokailutilaan, joten haluaisin valaisimet, joihin ei heti kyllästy ja jotka näyttävät hyviltä myös laajemmassa kokonaisuudessa.

Design House Stockholmin Work Lamp on keikkunut haavelistalla jo niin pitkään, että vihdoin olisi aika toteuttaa tämä haave. Ja mustaa seinää vasten valkoinen Work Lamp olisi enemmän kuin upea! Lisäplussaa tulee valaistuksesta, joka olisi keittiöön omiaan, kun valo jakaantuu myös sivuille. Tässä valaisimessa on vain yksi iso mutta; mies ei pidä tästä ollenkaan.

Toinen ominaisuuksiltaan melko samanveroinen edellisen kanssa on Muuto E27, joka yksinkertaisuudellaan jättäisi tilaa myös olkkariin näkyvälle liesituulettimelle. Tätä voisin harkita eräässä toisessa värissä myös. Tämä on lähimpänä miehen suosikkia, eikä ollenkaan huono vaihtoehto minunkaan mielestä.

Lightyearsin Caravaggio p1 valaisin löytyi keittiösuunnitelmia postauksesta ja on ehkä valaisin, joka on tällä hetkellä eniten meidän molempien mieleen. Muotoilultaan Caravaggio on sopivan vähäeleinen ja uskon, että tähän ei hetkessä kyllästyisi. Tummaa seinää vasten nämä voisivat olla aika kivan näköiset ja näkymä olkkariinkin olisi hillitty.

Artekin A110 olisi upea ilmestys, mutta voi korkeudellaan (44cm) olla hiukan epäkäytännöllinen valinta keittiötason päälle. Siitäkin huolimatta voin kuvitella kuinka upealta tämä näyttäisi kaksin kappalein tummaa seinää vasten.

Myös Artekia on A330S Golden Bell ja tämä on kieltämättä todella kaunis valaisin. Tämä menisi myös kokonsa puolesta erinomaisesti tulevaan paikkaan. Jos tästä valaisimessa pitäisi jotain miinusta hakea, niin se on suolainen hinta, erityisesti kaksin kappalein hankittuna.

Löysin Ikeasta hauskan vaihtoehdon, joka olisi omiaan tulevaan paikkaan, nimittäin Tisdag valaisimen. Tässä valaisimessa on käänneltävä varsi, jolloin valon saa suunnattua haluamaansa kohteeseen. Näitä oli mallikeittiössä asennettunakin, joten testailin tämän toimivuutta ihan käytännössäkin ja kyllähän se vaikutti toimivalta.

Olisi mukavaa kuulla mielipiteitänne tai vinkkejä muista varteenotettavista vaihtoehdoista. Ja käyttökokemukset postauksen valaisimista toki kiinnostavat myös!

Aurinkoa päivääsi! <3

Kuvat: 1. Room21, 2.-5. Finnish Design Shop, 6. IKEA