Parempia unia

makuuhuone makuuhuone-2 makuuhuone-7 makuuhuone-3 makuuhuone-6 makuuhuone-4 makuuhuone-5

Hauskaa näin aamulla toivotella parempia unia, mutta aihe tuntuu itselle ajankohtaiselta ihan koko ajan, joten ehkä on aika listata omia huomioita parempien unien saavuttamiseksi. Ennen tyttären syntymää nukuin kohtalaisen hyviä unia ja jotta tunsin itseni virkeäksi aamulla tarvitsin unta 8-9 tuntia yössä, joka tuntuu kyllä aika luksukselta nykyiseen verrattuna. Tyttären syntymän jälkeen meillä heräiltiin öisin enemmän ja vähemmän aina tuonne kolmevuotiaaksi asti ja olin toki väsynyt, kukapa äiti ei olisi? Kurjinta kuitenkin oli se, että kun tytär alkoi nukkua kokonaisia öitä, niin itse en siihen enää pystynytkään. Olen ollut helposti nukahtava, mutta jos satun heräämään aamuyön tunteina (yleensä klo 4 eteenpäin), en useasti nukahda uudelleen ja silloin unettomuus alkaa näkyä ihan kaikessa, ei vain kärttyisessä naamassa. Itselleni paras aika nukkumaanmenolle onkin jo klo 21 tai hiukan sen jälkeen, sillä silloin saan lähes tarpeeksi unta myös siinä ikävässä tapauksessa, että herään klo 4.

Omia vinkkejäni parempiin uniin:

Raikas ja viileä makuuhuone, meillä nukutaan tuuletusikkuna raollaan kesät ja talvet. Kovilla pakkasilla tai kovalla tuulella ikkuna jää kiinni, mutta silloin myös nukun huonommin, sillä olen tottunut viileään makkariin ja raikkaaseen ilmaan.

Sama nukkumaanmenoaika arkena ja viikonloppuna takaa itselleni mahdollisimman pitkät ja rauhalliset unet. Olen aamuvirkku, joten tykkään mennä myös viikonloppuna ajoissa nukkumaan. Konkreettista haittaa aiheutuu nukkumaanmenon lykkäämisestä usein niin, että nukun vielä lyhyemmät unet, sillä jos menen myöhään nukkumaan herään yleensä aiemmin kuin normaalisti.

Tärkeät asiat paperille tai kalenteriin ennen nukkumaanmenoa auttavat itseäni nukahtamaan. Voin jopa nukkumaan mennessä lykätä mielessä pyöriviä asioita ja nukahtaa nopeasti ja helposti, mutta tämä yleensä kostautuu sillä, että herään neljän maissa ja nuo asiat ovat ensimmäisenä mielessä, sen jälkeen nukahtaminen uudelleen on lähes mahdotonta.

Sopivat petivaatteet auttavat pitempikestoiseen uneen. Meillä on lämmin peitto talvisäille, sekä viileämpi keväälle ja syksylle. Kesät nukutaan yleensä ilman peittoa pelkällä pussilakanalla. Lakanoissa suosin pellavaa ja olen myös aivan ihastunut pehmeisiin trikoolakanoihin.

Rauhoittuminen illalla takaa paremmat yöunet, joten mikäli olen koneen kimpussa, niin yleensä tykkään katsella rauhoittavia kuvia Pinterestistä. Parasta rauhoittumista on kuitenkin iltasatuhetki, jolloin itsekin voi siirtää ajatukset syrjään ja keskittyä tarinaan. Jos jaksaisin, niin lukisin myös jotain omaa kirjaa hetkisen ennen unia, mutta yleensä en jaksa.

Iltapala on muodostunut tärkeäksi iltarutiiniksi ja huomaan, että syömisellä on suora vaikutus unen laatuun ja määrään. Niinä iltoina, kun iltapala jää kokonaan syömättä, herään yleensä kesken unien nälkäisenä ja siinäkin tapauksessa unien uudelleen saaminen on mahdotonta. Toisaalta on aika tarkkaa mitä illalla syö, etteivät unet häiriinny liian syömisen tai juomisen takia.

Yksi vinkki parempiin uniin olisi kännykän ja muun elektroniikan jättäminen makkarin ulkopuolelle. Itse en ole tähän vielä pystynyt, sillä kännykkä toimii myös herätyskellona. Mutta tästä voisi kyllä ottaa tavoitetta, sillä usein herätessäni (varsinkin liian aikaisin) liimaantuu kännykkä helposti käteen ja sitä tulee selailtua sängyssä.

Millaisia vinkkejä tai kokemuksia teillä muilla on hyviin yöuniin?

Leppoisaa sunnuntaita toivotellen,
allekirjoitus

*Yöpöytä saatu GRANdesign