Perheen kanssa kuukaudeksi ulkomaille – mitä kannattaa huomioida

Mulla alkaa kesäloma ihan juuri, tarkemmin sanottuna noin kuuden tunnin päästä. Ai että, kyllä sitä on odotettu ja laskettu päiviä. Oikeastaan lomalle jääminen hiukan jännittääkin, sillä otsikon mukaisesti olemme lähdössä kuukaudeksi reissaamaan. Eihän siinä nyt niin hirveän isoa eroa ole vaikkapa viime kesän reissuun, joka oli tasan kolme viikkoa, mutta silti – kokonainen kuukausi ulkomailla. Mitä kaikkea suunnittelua pitkä reissu vaatii? Mitä tulee ottaa huomioon ja miten kuukauden mittainen reissu on ylipäätään mahdollinen?

Meidän kesiin on jo pitemmän aikaa kuuluneet automatkat, aiemmin olemme kierrelleet Euroopan maissa, mutta viime kesän reissu suuntautui Floridaan, johon ihastuimme ja jonne olemme suuntaamassa myös tänä kesänä. Automatkailu on ollut helppo valinta, sillä tytär on tottunut yksivuotiaasta lähtien näihin liikkuviin reissuihin ja on ollut siinä mielessä helppo matkakumppani, että nukkuu lähes poikkeuksetta automatkan ajo-osuudet – ihan vielä nykyisinkin. Siinä missä Euroopan maissa ehtii nähdä paljonkin 2-3 viikon automatkalla, jäi Floridassa tunne, että ehdimme nähdä vain pintaraapaisun, siksi suuntaamme takaisin pitemmäksi aikaa.

Koska samassa paikassa yöpymiset vaihtelevat yhden ja kuuden yön välillä (yksi yö on meille tosi harvinaista, tykkäämme viipyä samassa paikassa pitempään), täytyy pakkaaminenkin suunnitella huolella. Mukana onkin aina myös pienemmät kassit, joihin saa helposti välttämättömät tarpeet yhteen yöpymiseen tai vaikkapa rantapäivän viettoon kesken ajo-osuuden. Vaikka kaikille pakataan oma laukku mukaan, niin pyrimme pakkaamaan vain noin viikon vaatekerrat mukaan. Kaikissa valitsemissani majoituksissa on joko pesukone tai pyykinpesumahdollisuus hotellilla ja tämä helpottaa kovasti pakkaamisurakkaa.

Olen hyvin valikoiva majoitusten suhteen ja matkan suunnittelussa aimo osan ajallisesti viekin sopivien majoitusten valinta. Luen huolellisesti asiakkaiden jättämät arviot ja kiinnitän huomioita tiettyihin kriteereihin, jotka ovat vuosien mittaan osoittautuneet meille tärkeiksi. Meille tärkeää majoituksissa on sijainti rannan lähellä, uima-allas, ilmastointi, jääkaappi ja pyykinpesumahdollisuus, nämä ovat ne ”pakolliset” joista ei tingitä (paitsi Orlandossa, jossa meren korvaavat isot uima-allas alueet). Mieluiten valitsemme myös majoituksia, joissa on mahdollisuus laitella ruokaa tai ainakin aamupalaa ja säilytellä iltapalatarpeita. Harvemmin lomalla itse kokkailemme, mutta syömällä osan päivän aterioista muualla kuin ravintolassa säästää pitkän pennin ja voi lomailla pitempään.

Matkaa suunnitellessa keskeisessä osassa on toki budjetti. Amerikkaan reissatessa yöpymisbudjetti on samoissa Euroopan kohteiden kanssa, mutta lennot tuovat reissuun kohtalaisen lisän. Itseäni kirpaisi maksaa meidän perheen lennoista tänä vuonna 400€ enemmän kuin vastaavista viime vuonna. Auton vuokrasta aiheutuu hiukan enemmän kuluja kuin Euroopassa, koska auton nyt vain on oltava hiukan isompi ajaessa pitkiä matkoja ja kolme matkalaukkuakin täytyy saada kyytiin. Floridaan lasten kanssa reissatessa on varmasti vaikea välttää Orlandon huvipuistoja. Eikä siinä mitään, ihastuin itsekin Disney Worldiin viime kesänä siinä määrin, että maksan siitä kokemuksesta mielelläni uudelleen. Toisaalta sitten ruokakuluissa on mahdollista säästää, vaikka söisikin ulkona joka päivä ja valinnan varaa riittää niin, ettei tylsistymään pääse edes pitkällä reissulla. Itse laadin budjetista excel-taulukon, jolloin pysyn hyvin perillä majoituksia ym. varaillessa missä mennään ja pitääkö budjetista nipistää vai voiko valita pientä luksusta mukaan.

Pitkä reissu autoillen vaatii ainakin jossain määrin seikkailumieltä ja kunnon navigaattorin. Meillä on mukana oma navigaattori, joka päivitettynä toimii kohtalaisen moitteettomasti (heh heh). Toki täytyy myös olla sellainen luonteeltaan, joka nauttii myös matkasta, sillä vääjäämättä osa ajasta kuluu autossa istuen ja siinä missä Euroopan idyllisissä kohteissa olemme tottuneet pysähtelemään kuvankauniisiin pikkukyliin, ei Floridassa highwayta porhaltaessa näe juurikaan mitään mielenkiintoista ja uni vie väkisinkin voiton. Toisaalta taas saapuminen kohteeseen palkitsee usein monin kerroin.

Meidän kesään ja kesälomaan kuuluu seikkailua ja sitä odotan innolla. Jos sinulla heräsi jotain kysymyksiä autoreissuun tai pitkään reissuun liittyen, niin vinkkaile kommenttiboksiin. Kiva olisi myös kuulla teidän muiden pitkistä reissuista ja niistä kommelluksistakin!

Ihanaa perjantaita toivotellen,

allekirjoitus